1. Кой е открил макаронените изделия?
Преди няколко години при разкопки в Китай археолозите откриват съд на 4000 години с макаронено ястие. Макароните били от просо, но имали формата на спагети. Те били с ширина около 3 мм и дължина 50 см. С това китайците са доказали, че са познавали макаронените изделия 1500 години преди етруските. Дали обаче те са истинските откриватели? Възможно е различните народи да са открили макаронените продукти абсолютно независимо едни от други. От различни писмени източници става ясно, че и арабите и индийците са похапвали макаронени ястия много отдавна. Освен това арабите били първите, които сушели макаронените изделия на въжета за простиране, за да ги направят устойчиви и да могат да ги вземат при пътувания. Когато в ранното средновековие арабите завладели Сицилия, методът на сушене на макаронени изделия се пренесъл в Европа. До този момент те трябвало да се консумират в натуралното си състояние. Първата фабрика за макаронени изделия е основана от Паоло Агнезе през 1825г. и така прокарала пътя на тяхното промишленото производство.
Дълго време Италия и Китай са спорели за това, кой в действителност е открил макаронените продукти. Най-напред различни изследователи са приемали, че Марко Поло е пренесъл макаронените храни през 13 век от Китай в Италия. Но още древните гърци и римляните са познавали макаронените ястия: учените открили изображения на макаронено тесто върху етруски надгробни камъни от 4 век преди Христа, а римският автор Апиций говори в своята книга “За готварското изкуство” за “laganvm”, подобно на конци тестено ястие. Затова дълго време италианците смятали, че техните предци са били откривателите на макаронените изделия.