Глазирано свинско печено


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.5 кг
свинска плешка без кост
300 г
конфитюр от портокал
2 с.л.
дижонска горчица
1 с.л.
настърган джинджифил
2 скилидки
чесън
3 с.л.
кафява захар
1 с.л.
мед
200 мл
вода
50 мл
уиски
1 ч.л.
карамфил

Приготвяне

1
Фурната се загрява на 180 °C. Месото се посолява от всички страни, страната без кожата се натрива с 1 с. л. горчица, а в кожата се правят малки прорези и във всеки прорез се слага по едно зрънце карамфил.
2
Месото се слага в намазнена тава и се пече около 30 минути.
3
Междувременно в малък съд се разбъркват конфитюрът, останалата горчица, настърганият джинджифил, пюрираният чесън, кафявата захар, медът и водата. Сместа се готви на умерен огън за 15–20 минути, докато се редуцира.
4
Съдът се дърпа от огъня и се прибавя бърбънът. Месото се изважда от фурната, полива се с половината глазура, покрива се с алуминиево фолио и се връща във фурната.
5
Пече се един час, изважда се от фурната, фолиото се отстранява, прибавя се останалата глазура и се пече още 30 минути.

Подобни рецепти