Гранита


Време за приготвяне
10 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

150 мл
синьо кюрасо
75 мл
сок от грейпфрут
150 мл
гренадин
75 мл
сироп от ягоди
150 мл
зелен ментов сироп за коктейли
70 мл
чай от мента
150 мл
сироп за коктейли от мандарини
70 мл
прясно изцеден сок от портокал

Приготвяне

1
За зелената гранита се приготвя чай от мента, като пакетчето чай се залива със 150 мл гореща вода и се запарва за 10 минути. 70 мл от течността се заделя за приготвянето на гранитата и се охлажда. После се смесва с ментовия сироп.
2
За жълтата гранита се изцеждат 1–2 портокала, чийто сок се прецежда и се смесва със сиропа от мандарини.
3
Съставките за синята и червената гранита се смесват поотделно. Всяка от четирите смеси се налива в купички с размери 10х10 см и се прибира във фризер за 3–4 часа. Повърхността на замразената смес се изстъргва на няколко пъти с лъжица или вилица, за да се получат малки ледени късчета. Гранитата се сервира в пластмасови чашки с разноцветни пластмасови сламки.

Подобни рецепти