Гужер с козе сирене и мед


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

250 мл
прясно мляко
100 г
краве масло
50 г
сирене „Пармезан“
140 г
брашно
3 бр.
яйца
1 бр.
жълтък
4 стръка
мащерка
300 г
френско козе сирене
150 мл
животинска сметана
2 с.л.
мед

Приготвяне

1
Млякото се кипва заедно с маслото и накълцаната мащерка. Прибавя се брашното и се бърка енергично, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Прехвърля се в купа. Добавя се настърганият пармезан и се разбърква, докато се разтопи. Тестото се оставя да се охлади леко и едно по едно се прибавят яйцата, като постоянно се разбива в миксер. Прехвърля се в пош.
2
В тави с незалепващо покритие от тестото се оформят топки. Връхчетата се натискат с мокър пръст, за да не загорят по време на печене. Мажат се с разбития с малко вода жълтък. Пекат се в загрята на 200 °C фурна с вентилатор, около 12 минути, като фурната на бива да се отваря. Охлаждат се.
3
Сметаната се разбива с миксер, докато стане пухкава. Сиренето се намачква с вилица, овкусява се с меда и се разбърква внимателно със сметаната. Гужерите се разполовяват и се слепват с крема от сирене, поливат се с мед и се сервират.

Подобни рецепти