Кинкали - грузински пелмени


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
фино брашно
2 ч.л.
сол
2 бр.
яйца
1 л
вода
700 г
говеждо месо или смес говеждо и свинско
2 глави
лук
1 връзка
смлян кориандър
0.5 връзка
магданоз
0.25 ч.л.
лют червен пипер
0.25 ч.л.
смлян кимион

Приготвяне

1
От брашното, ½ ч. л. сол, яйцата и топлата вода се прави тесто, което се меси върху набрашнен плот поне 5 минути, докато стане гладко и еластично. Оформя се на топка, увива се във фолио за свежо съхранение и се оставя за 30 минути да почине. 
2
В голяма купа се слага месото – ситно нарязано или смляно. Прибавят се подправките и ситно нарязаният лук. Водата се добавя постепенно, на супени лъжици, като се меси постоянно. Плънката трябва да е мека, рядка. Оставя се да почине за кратко. 
3
Тестото се слага върху набрашнен плот и се разточва на тънък лист, от който с помощта на ринг, се изрязват кръгове. Всеки се изтънява още малко, така че да е с големина на кафеена чинийка. В средата се слага от плънката (около 1 чаена лъжица). Краищата се повдигат и се надиплят. Събират в средата, след което се притискат силно с пръсти, за да се съединят и да се получи формата на вързопче. Оформените пелмени се подреждат в покрита с хартия за печене и набрашнена тава. 
4
В голям, дълбок съд се налива вода и след като заври, се прибавя останалата сол. Разбърква се с дървена лъжица, така че да се завихри и се пускат 5–6 от пелмени. Варят се около 10 минути. Ако се сложат всичките наведнъж, ще се слепят. По време на варенето пелмените се надуват и изплуват на повърхността. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се поръсват с прясно смлян черен пипер. 

Подобни рецепти