Коприва на фурна


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

600 г
коприва
4 бр.
яйца
250 г
българско козе сирене
150 г
кашкавал
2 скилидки
чесън
4 с.л.
овесени трици
100 мл
прясно мляко
50 г
краве масло
0.5 ч.л.
звезден анасон
0.5 ч.л.
лют червен пипер
400 г
домати на кубчета от консерва
100 мл
готварска сметана
2 стръка
пресен лук
2 с.л
маслиново масло
1 ч.л.
захар

Приготвяне

1
Копривата се измива и се попарва в кипяща вода за кратко, след което се шокира в ледено студена, за да запази яркия си цвят. Отцежда се хубаво и се нарязва.
2
Сиренето се натрошава, кашкавалът се настъргва. В купа се слагат копривата, овесените трици, яйцата, сиренето, прясното мляко, лютият пипер, анасонът и разтопеното масло. Добавят се скилидките чесън, направени на паста, сол и черен пипер.
3
Разбърква се и се пресипва в тава. Поръсва се с настъргания кашкавал и се пече в загрята на 180°С фурна с вентилатор за 35–40 минути.
4
Лукът и чесънът за соса се наситняват и се задушават в маслиновото масло. Добавят се доматите.
5
Оставя се да къкри на бавен огън, за да се сгъсти. После се налива сметаната и се оставя да къкри още 4–5 минути. Овкусява се със захар, сол и черен пипер, и се сваля от огъня.
6
Готовото ястие се нарязва на парчета и се поднася със соса.

Подобни рецепти