Маринована сьомга върху туршия и салата


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
филе от сьомга
2 глави
червено цвекло
500 г
морска сол
300 г
захар
1 връзка
копър
1.5 ч. л.
смлян кориандър
1 бр.
портокал
50 мл
ябълков оцет
100 мл
вода
50 г
мед
1 щипка
чили на прах
1 с. л.
настъргана портокалова кора
1 връзка
репички
3 бр.
моркови
1 ч. л.
бял балсамов оцет
0.5 ч. л.
едрозърнеста горчица
2 с. л.
маслиново масло
2 стръка
кориандър
160 г
салатен микс

Приготвяне

1
Настърганото червено цвекло, морската сол, 250 г от захарта, наситненият копър, 1 ч. л. от сухия кориандър и настърганата кора от един портокал се разбъркват в дълбока купа.
2
Сместа се разпределя плътно върху филето сьомга и се покрива с прозрачно фолио. Отгоре се притиска и се прибира в хладилник за 8 часа.
3
В касерола се наливат ябълковият оцет и водата, добавят се медът, останалата захар, сол на вкус, щипка люто чили, останалият сух кориандър, настърганата с помощта на белачка лимонова и портокалова кора. Оставя се да заври.
4
Отново с помощта на белачка морковите се нарязват на тънки ленти, а репичките се нарязват на тънки кръгчета с нож. Заливат се с горещата марината и се оставят да омекнат.
5
В подходящ съд се разбъркват белият балсамов оцет, горчицата, маслиновото масло, белият сусам, солта, наститненият пресен кориандър и малко люто чили.
6
Миксът от салати се овкусява с дресинга.
7
Маринованото филе сьомга се изважда от хладилника, измива се със студена вода, подсушава се и се нарязва на филийки. 
8
В подходяща чиния се слага от овкусената салата, отгоре се подреждат моркови и репички от туршията и парчетата риба.
9
Чинията се украсява с редукция от балсамов оцет и се напръсква с малко маслиново масло.

Подобни рецепти