Оризов пай


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

200 г
ориз
150 г
пресен лук
350 г
свежо козе сирене
3 бр.
яйца
2 с. л.
маслиново масло
1 с. л.
каперси
1 с. л.
настъргана лимонова кора
2 ч. л.
сол

Приготвяне

1
Оризът се сварява в подсолена вода, след което се отцежда и се изплаква под силна струя студена вода, за да се охлади.
2
Лукът се реже на кръгчета и се запържва за кратко в загрятото маслиново масло до омекване.
3
В подходяща купа се слагат сиренето, яйцата, настърганата лимонова кора, черният пипер и 1 ч. л. сол, и всичко се пасира с блендер, до получаване на гладка смес.
4
В подходящ съд се слагат свареният ориз, запърженият зелен лук, сместа със сирене и нарязаните каперси, и всичко се разбърква добре до хомогенизиране.
5
Дъното на форма за торта се покрива с хартия за печене и се намазва с масло. Сготвеният ориз се сипва във формата и се притиска. Оризовият пай се пече 30–35 минути в загрята на 190°С фурна или докато се зачерви.
6
Готовото ястие се оставя да почине около 10 минути, след което се нарязва и се сервира.

Подобни рецепти