Пилешки кюфтета с пармезан и зелен сос


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

600 г
пилешко филе
600 г
обезкостено пилешко бутче
2 бр.
тиквички
50 г
настърган пармезан
0.5 глава
лук
1 бр.
зелена чушка
3 скилидки
чесън
2 ч.л.
червен пипер
1 бр.
авокадо
0.25 връзка
магданоз
2 стръка
пресен босилек
90 мл
маслиново масло
0.5 брой
лимон
2 връзки
моркови
0.5 връзка
копър

Приготвяне

1
Пилешкото месо се нарязва и се смила в месомелачка.
2
Тиквичките се измиват добре и се настъргват. Посоляват се леко и се оставят така за около 5 минути. След това се изстискват внимателно.
3
Лукът се настъргва. Чушката се наситнява. Чесънът (1 скилидка) се стрива на паста с малко сол.
4
Пилешката кайма се замесва с тиквичките, лука, чушката, чесъна, червения пипер, сол и черен пипер на вкус. Оформят се 12 кюфтета. Пекат се 15 минути в загрята на 200 °С фурна с вентилатор. След това се поръсват с настърган пармезан и се запичат за още 2–3 минути.
5
Морковите се почистват и се обелват. Заливат се с 50 мл маслиново масло и се овкусяват със сол и черен пипер. Пекат се 20 минути в загрята на 200 °С фурна с вентилатор. Изваждат се и се поръсват с наситнения копър.
6
Авокадото се почиства и се пюрира с лимоновия сок, 40 мл маслиновото масло и около 100 мл вода. Добавят се чесънът (2 скилидки), стрит на паста с малко сол, и наситнените магданоз и босилек. Овкусява се със сол. Кюфтетата се поднасят с гарнитура от моркови и сос от авокадо.

Подобни рецепти