Пица от сладки картофи с лук, гъби и моцарела


приготвяне
-1 мин
Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Основни ястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
сладки картофи
2 скилидки
чесън
10 г
семена от чиа
180 г
овесени ядки
30 г
овесено брашно
20 г
бадемово брашно
10 мл
маслиново масло
10 мл
ябълков оцет
60 г
червени чушки
200 г
домати
60 г
гъби
0.5 глава
лук
250 г
сирене „Моцарела“
6 г
рукола

Приготвяне

1
Чиата се смесва с 1 с. л. вода, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да престои в хладилник за 1 нощ.
2
Картофите се измиват, подсушават се и се набождат с вилица на няколко места. Пекат се в тава с пергаментова хартия за 45 минути в загрята на 200 °С фурна. Охлаждат се и се обелват. Смилат се в блендер заедно с чесъна.
3
Набъбналата чия се смесва с овесените ядки, двата вида брашно, маслиновото масло и ябълковия оцет, подправя се със сол, босилек и риган и се разбърква добре. Слагат се картофите и се разбърква хубаво.
4
Тава, покрита с пергаментова хартия, се намазва с маслиново масло, слага се картофеното тесто, оформя се, заравнява се и се пече 30 минути в загрята на 160 °С фурна. После температурата се намалява на 120 °С и се пече още 10 минути.
5
Доматите, гъбите, чушките и лукът се нарязват на филийики и се подреждат върху готовото тесто. Завършва се с накъсана моцарела и пицата се пече в горната част на фурната за 2–3 минути. Отгоре се разпределя рукола по желание и се поднася веднага.

Подобни рецепти