Салата с червено цвекло и тиква


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Салати
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
тиква
600 г
червено цвекло
200 г
сирене (рикота, фета)
60 г
белени тиквени семки
200 мл
маслиново масло
70 мл
ябълков оцет
1 връзка
прясна мента
1 скилидка
чесън

Приготвяне

1
Тиквата и цвеклото се измиват, почистват и се поставят в тава, като цвеклото се завива в алуминиево фолио. Поръсват се с маслиново масло, сол и черен пипер и се пекат в загрята на 200 °С фурна за около 1 час.
2
От изпечената тиква се оформят топчета с помощта на рагу лъжичка. Цвеклото се обелва и се реже на кръгчета, а сиренето – на кубчета.
3
Чесънът се прави на паста с малко сол, ментата се наситнява (заделя се малко за поръсване) и заедно с маслиновото масло, ябълковия оцет, сол и пипер меланж на вкус се разбъркват с бъркалка. С получената смес се овкусява цвеклото.
4
В чиния се подрежда цвеклото като пирамида, отстрани се слага от тиквата, а отгоре сиренето. Поръсва се с мента и тиквените семки.

Подобни рецепти