Селски пай


Време за приготвяне
110 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
телешка кайма
120 г
лук
150 г
моркови
2 бр.
червени чушки
150 г
замразен грах
50 мл
маслиново масло
50 г
кетчуп
1 бр.
кубче телешки бульон
800 г
картофи
75 г
краве масло
100 г
бита сметана
2 с. л.
сос „Уорчестър”
25 г
настъргано сирене „Грана падано”

Приготвяне

1
В съд със сгорещеното маслиново масло се слагат ситно нарязаните лук, морковите и нарязаните на кубчета чушки.
2
Запържва се за кратко на умерен огън, до омекване на лука, след което се прибавя каймата. Запържва се леко при непрекъснато бъркане за 10 минути.
3
Прибавят се сосът „Уорчестър“ и кетчупът, и се разбърква отново за кратко. След това се сипва 600 мл топла вода и когато течността заври, се прибавят телешкият бульон, замразеният грах, сол и черен пипер. Всичко се разбърква и се покрива с капак. Готви се 30–40 минути на умерен огън или докато течността почти напълно се изпари и сосът се сгъсти.
4
Картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода. Отцеждат се и се пюрират. Прибавя се сметаната и 50 г масло и всичко се разбърква енергично.
5
Приготвената смес от кайма и зеленчуци се слага в намазнена форма за пай (с диаметър 20 см). Върху месото се разпределя картофеното пюре и отгоре се полива с останалото масло, предварително разтопено. Поръсва се с грана падано.
6
Ястието се пече в загрята на 200 °С фурна за около 40 минути или докато картофеното пюре стане златисто. Поднася се топло със салата от рукола.
7
Заедно с граха към месото може да прибавите и царевица от консерва. Тя ще направи ястието по-цветно и ще му придаде леко сладникав вкус.

Подобни рецепти