Сладко-солена топла салата


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Салати
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
яйца
300 г
чушки
100 г
целина
150 г
лук
4 стръка
пресен лук
50 г
печени белени фъстъци
1 ч.л.
настъргана кора от лайм
1 с.л.
сок от лайм
2 ч.л.
настърган джинджифил
4 с.л.
сусамово олио
2 с.л.
мед
3 с.л.
оризов оцет
1 с.л.
соев сос

Приготвяне

1
Яйцата се сваряват до твърд жълтък, отцеждат се от водата, обелват се и се оставят настрана.
2
Към меда се прибавят оризовият оцет, соевият сос, сокът от лайм и 1 с. л. топла вода. Разбърква се добре. В широк съд с добре загрятото олио се запържват за кратко фъстъците, след което се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят настрана.
3
Целината се настъргва, чушките се нарязват на тънки лентички, а лукът се реже на шайби. В същия тиган се запържват зеленчуците, докато омекнат, след което се прибавят нарязаният на лентички пресен лук, настърганите джинджифил и кора от лайм, и всичко се разбърква за кратко.
4
Фъстъците се връщат в съда, задушават се още малко и се прибавя медената смес. Пържи се още 1–2 минути при непрекъснато бъркване и след това се дърпа от огъня. Овкусява се със сол и черен пипер.
5
Сервира се с нарязаните сварени яйца.

Подобни рецепти