Спаначен пай


Време за приготвяне
75 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
листа от пресен спанак
100 г
прясно сирене (рикота)
100 г
сирене „Фета“
2 бр.
яйца
1 глава
лук
8 бр.
кори за баница
0.5 ч. л.
сол
0.35 ч. л.
настъргано индийско орехче
100 мл
маслиново масло
2 скилидки
чесън

Приготвяне

1
Лукът се наситнява и се сотира в 2 с. л. маслиновото масло, докато стане златист. Добавя се смачканият чесън и съдът се сваля от котлона.
2
В купа се смесват прясното сирене, натрошената фета, разбитите яйца, солта, пиперът и индийското орехче. Разбърква се добре.
3
Спанакът се накъсва, посолява се леко и се изцежда добре с ръце. Слага се в сместа със сиренето, заедно със сотираните лук и чесън, и се разбърква.
4
Една от корите се разстила, намазва се с маслиново масло и се покрива с друга кора. Това се повтаря, докато корите станат 4.
5
Преместват се в кръгла тава с диаметър 26 см, така че краищата да висят отстрани на съда. Изсипва се плънката и се заглажда с шпатула.
6
Останалите кори се подреждат както предходните и с тях се покрива плънката. Краищата се сгъват отгоре и се притискат добре, за да не изтече вътрешността.
7
Намазва се с останалото маслиново масло и паят се пече за 45 минути в загрята на 180ºC фурна, докато стане златист. Охлажда се за 5 минути, нарязва се и се поднася веднага.
8
Може да направите този пай в правоъгълна тава (35х20 см) и да нарежете на квадратни парчета.

Подобни рецепти