Шеф Ангелов разкрива рецептата за Имамбаялдъ от топлата витрина на BILLA
07/08/2023 - Имамбаялдъ е едно от най-обичаните и свежи летни ястия, типични за балканската и турската кухня. Апетитната гозба от пълнени патладжани с домати, моркови, лук и чесън се сервира студена, а комбинацията от вкусове и аромати я превръща в предпочитан деликатес на региона. Легендата гласи, че някога жената на един турски имам решила да приготви патладжан, пълен с домати, лук и чесън, а той толкова харесал ястието, че изпаднал в блаженство. След това дошли възгласите на жената: „Имам – баялдъ!“, което от турски означава „имамът припадна от възхищение“. И така дошло името на обичаното турско ястие.
В захлас останала и клиентка на BILLA, след като опитала Имамбаялдъ от топлата витрина на веригата. Жената толкова харесала лятната гозба, че решила да открие точната рецепта, затова изпратила запитване до компанията:
„От Вашия топъл щанд закупих имамбаялдъ, което много ми хареса. Търсих рецептата във Вашия сайт, но не я намерих. Рецепти в интернет много, но аз искам точно Вашата. Мога ли да я намеря някъде?“
Има обаче само един човек, който знае тайната на перфектния вкус на Имамбаялдъ в BILLA – неговото име е шеф Виктор Ангелов. Затова без да губи време, екипът на веригата се обръща лично към популярния шеф готвач с молба да сподели специално за тяхната клиентка тайната си рецепта за любимото й ястие. И той го прави на драго сърце.
Тази история ни вдъхнови да направим достъпна рецептата за Имамбаялдъ от топлата витрина на BILLA за всички кулинарни ентусиасти и ценители. И понеже вярваме, че вкусната храна трябва да се споделя, ето я и рецептата за една голяма семейна порция Имамбаялдъ, достатъчна за обяда на цялото семейство.
Необходимите продукти са:
- 2,5 кг патладжани
За плънката:
- ½ кг домати
- 350 грама чушки
- 200 грама настъргани моркови
- 200 грама лук
- 100 мл олио
- сол и захар на вкус
За пестото:
- 1 връзка магданоз
- 150 мл олио
- 4/5 скилидки чесън
- сол
Патладжаните се нарязват, посоляват, изпържват и се оставят да се отцедят. За плънката задушете в малко олио лука и морковите. При готовност прибавете едро нарязаните чушки и накрая доматите. След редуциране, овкусете със сол и захар. За да приготвите пестото, сложете магданоза, олиото и чесъна с малко сол в блендер и смелете до готовност.
В тава с подходящи размери се подреждат три реда – един с патладжани, върху тях плънка и най-отгоре се слага от магданозеното песто. Завършва се с плънка и останалото песто. Печете за 20 минути на 160 градуса.
Бон апети!