Банички с мента и спанак


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 бр.
яйца
200 мл
маслиново масло
1 ч.л.
сол
200 мл
прясно мляко
700 г
брашно
500 г
пресен спанак
1 връзка
пресен лук
250 г
сирене „Рикота”
0.25 връзка
прясна мента
1 бр.
жълтък

Приготвяне

1
Брашното се сипва в купа, добавя се солта, разбърква се и се прави кладенче. В него се налива млякото, чукват се яйцата и се разбърква с вилица. Налива се маслиновото масло и се замесва тесто. Оставя се да почине 20 минути.
2
Спанакът се измива, подсушава се и се нарязва на ситно. Поръсва се със сол и се намачква с ръце, след което се отцежда. Лукът и ментата се наситняват. Спанакът се смесва с рикотата, добавят се ментата и лукът. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
3
Тестото се разделя на 20 топки. Всяка се разточва на кора с диаметър 10–12 см. В центъра се слага от плънката, прегъват се като полумесеци и краищата им се притискат с вилица.
4
Баничките се поставят в тава, покрита с хартия за печене и се намазват с жълтък, разбит с малко вода. Поръсват се със сусам. Пекат се 20 минути в загрята на 180 °С фурна с вентилатор.

Подобни рецепти