Боровинкови кексчета


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Закуска
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 200 г
    пресни или замразени червени боровинки
  • 80 г
    краве масло
  • 240 г
    захар
  • 100 мл
    сладкарска сметана
  • 60 г
    нарязани бадеми
  • 170 г
    брашно
  • 1 пакетче
    бакпулвер
  • 3 бр.
    яйца
  • 1 пакет
    ванилова захар
  • 200 мл
    прясно мляко
  • 80 г
    смлени бадеми
  • 0.5 ч.л.
    джинджифил на прах

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Половината от маслото се загрява заедно с 60 г захар и сметаната. Веднага щом захарта се разтвори, сместа се дърпа от огъня и се оставя настрани да се охлади леко.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    6 купички за суфле (с диаметър 10 см) се намазват с масло, а на дъното се поставя хартия за печене. Боровинките се разпределят равномерно в купичките. Ако са големи, се режат на две. Поливат се с приготвения сироп и се поръсват с нарязаните бадеми.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Яйцата се разбиват с останалата захар на пяна, след което към тях се прибавят останалото размекнато масло, прясното мляко, ваниловата захар и накрая – брашното, предварително смесено с бакпулвера, джинджифила и бадемите.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Кексчетата се пекат в загрята на 180°С фурна около 35 минути. Оставят се да се пекат още малко, след като фурната е изключена.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Докато са още топли, се обръщат върху повърхност, застлана с хартия за печене. Хартията се отстранява и кексчетата се оставят да се охладят.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    В случай че не разполагате с купички за суфле, сладкишът може да се изпече в тава с размери 35х22 см и след това да се изрежат кръгли или правоъгълни кексчета.

Подобни рецепти