Боровинкови кексчета


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Закуска
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

200 г
пресни или замразени червени боровинки
80 г
краве масло
240 г
захар
100 мл
сладкарска сметана
60 г
нарязани бадеми
170 г
брашно
1 пакетче
бакпулвер
3 бр.
яйца
1 пакет
ванилова захар
200 мл
прясно мляко
80 г
смлени бадеми
0.5 ч.л.
джинджифил на прах

Приготвяне

1
Половината от маслото се загрява заедно с 60 г захар и сметаната. Веднага щом захарта се разтвори, сместа се дърпа от огъня и се оставя настрани да се охлади леко.
2
6 купички за суфле (с диаметър 10 см) се намазват с масло, а на дъното се поставя хартия за печене. Боровинките се разпределят равномерно в купичките. Ако са големи, се режат на две. Поливат се с приготвения сироп и се поръсват с нарязаните бадеми.
3
Яйцата се разбиват с останалата захар на пяна, след което към тях се прибавят останалото размекнато масло, прясното мляко, ваниловата захар и накрая – брашното, предварително смесено с бакпулвера, джинджифила и бадемите.
4
Кексчетата се пекат в загрята на 180°С фурна около 35 минути. Оставят се да се пекат още малко, след като фурната е изключена.
5
Докато са още топли, се обръщат върху повърхност, застлана с хартия за печене. Хартията се отстранява и кексчетата се оставят да се охладят.
6
В случай че не разполагате с купички за суфле, сладкишът може да се изпече в тава с размери 35х22 см и след това да се изрежат кръгли или правоъгълни кексчета.

Подобни рецепти