Баница с прясно зеле и сирене


Време за приготвяне
140 мин
Трудност

категория
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 пакет
точени кори
1 кг
прясно зеле
300 г
краве сирене
125 г
краве масло
50 мл
животинска сметана
50 мл
маслиново масло
4 бр.
яйца
4 скилидки
чесън
1 глава
лук
1 връзка
копър
60 г
галета

Приготвяне

1
Зелето се реже на кубчета, лукът – на полумесеци, а чесънът се наситнява. Задушават се в маслиновото масло и 100 мл вода, докато намалят обема си наполовина и останат на мазнина. Запържват се леко.
2
Яйцата се разбиват и се смесват с наситнения копър и сметаната. Леко охладените зеленчуци се сипват в яйчената смес. Посолява се. Поръсва се натрошеното сирене и се разбърква добре.
3
Корите се мажат с разтопено масло и се подреждат една върху друга в намазана с масло кръгла тава, като трябва да излизат извън нея. Поръсва се С галета. Поставя се част от плънката и пак се поръсва – и така, докато се изчерпят продуктите, като се завършва с галета. Краищата на корите се прегъват навътре и се намазват с масло.
4
Баницата се пече около 40 минути в загрята на 180 °С фурна с вентилатор. Оставя се леко да се охлади и се нарязва.

Подобни рецепти