Бургер със скариди и просо


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Бургери, сандвичи и брускети
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
малки кръгли питки
250 г
скариди
25 г
просо
1 бр.
портокал
75 г
заквасена сметана
2 с. л.
маслиново масло
2 скилидки
чесън
1 бр.
жълтък
1 ч. л.
нишесте
4 с. л.
галета
2 с. л.
наситнен копър
1 ч. л.
настъргана портокалова кора
1 щипка
чили на прах
20 г
рукола

Приготвяне

1
Просото се сварява в подсолена вода, оцежда се и се охлажда.
2
Скаридите се режат на дребно и се слагат в подходящ съд заедно със свареното просо, жълтъка, 1 с. л. галета, 1 с. л. нарязан копър, чилито, настърганата кора от портокал, сол и черен пипер.
3
Омесва се с ръце много добре, прибавя се нишестето и се меси отново. От получената смес се оформят четири еднакви кюфтета, които се овалват добре от всички страни в останалата галета.
4
Кюфтетата се пържат в сгорещеното маслиново масло от двете страни, докато придобият приятен златист цвят, след което се изваждат от тигана и се поставят върх кухненска хартия, за да се отстрани излишната мазнина.
5
Сметаната се смесва с наситнения чесън, останалия копър, малко сол и черен пипер. Портокалът се филетира.
6
Питките се разрязват и върху долната половина се слага малко рукола, следва кюфте, полива се със соса и отгоре се подрежда филетиран портокал.
7
Бургерите се покриват с другата половина от питките и се поднасят.

Подобни рецепти