Бургери


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Бургери, сандвичи и брускети
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

450 г
кайма (60 % телешко месо и 40 % свинско)
60 г
лук
80 г
сирене „Чедър“
1 щипка
лют червен пипер
50 г
салатен микс
50 г
червен лук
1 бр.
домат
5 бр.
малки кръгли питки
2 с. л.
кетчуп
3 с. л.
олио

Приготвяне

1
Към каймата се прибавят нарязаният лук, малко сол, черен и лют червен пипер.
2
Сместа се омесва много добре с ръце, за да се споят всички съставки.
3
1/8 от нея се поставя в леко намазнена преса за оформяне на бургери. Ако не разполагате с такава, на ръка оформете 8 топки и ги сложете върху намазнена повърхност.
4
Капака на пресата не се маже с олио, само се напръсква леко с вода и с него силно се притиска каймата. Ако го правите на ръка, притиснете топката с длан, за да се получи тънко кюфте и след това оформете краищата, като ги заглаждате в посока към центъра, така че да не се напукат по време на печенето.
5
Оформеното кюфте се изважда внимателно от пресата и се оставя настрана. Ако го правите на ръка, с помощта на остър нож внимателно отделете кюфтето и го оставете настрана.
6
В центъра на 4 бургера се слага сирене „Чедър”, настъргано или на слайсове, като се внимава около него да остане 1 см.
7
Отгоре се поставя втори бургер, така, че сиренето да остане по средата и краищата леко се притискат. Притиска се с пресата.
8
Ако се правят на ръка, кюфтето се притиска с длан в средата, за да се намести сиренето в каймата. Краищата се оформят добре, за да не изтече чедъра по време на печенето.

Подобни рецепти