Пикантни банички


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

475 г
брашно
1 ч.л.
сол
75 мл
маслиново масло „Екстра върджин“
225 мл
вода
1 кг
картофи
200 г
пресен спанак
1 щипка
индийско орехче
1 връзка
пресен лук
2 скилидки
чесън
2 бр.
люти чушки „Пеперончино“
2 с.л.
маслиново масло
0.5 ч.л.
бакпулвер

Приготвяне

1
От 225 от брашното, бакпулвера, солта, маслиновото масло и 75 мл вода се замесва меко зехтиново тесто.
2
От останалите 250 г брашно, солта и 250 мл вода се замесва обикновено гладко тесто. Двете теста се покриват с фолио за свежо съхранение и се оставят да починат 30 минути.
3
Разточват се върху набрашнен плот в кръгла форма с дебелина 1 см, като зехтиновото тесто трябва да е с по-малък диаметър и то се слага върху обикновеното тесто.
4
Краищата на тестото се завиват към средата, като леко се застъпват (отдясно, отляво, отгоре и отдолу). Разточва се, за да се получи правоъгълник с дебелина 1 см.
5
Двете къси страни се прегъват навътре – до средата. Сгъва се на две от дясно наляво и се прибира в хладилник за 30 минути.
6
Разточва се на правоъгълник върху набрашнен плот и се завърта на 90 градуса, обратно на часовниковата стрелка. Отново се прегъват двете къси страни към средата, а после се сгъва от дясно наляво.
7
Прибира се в хладилник за 30 минути, и така общо 3 пъти.
8
Картофите за плънката се обелват, сваряват се и се намачкват с вилица. Към тях се добавят наситненият лук и смачканият на паста чесън и се овкусява със сол, черен пипер, индийско орехче и стритите люти чушки.
9
Спанакът се попарва за кратко в гореща вода, отцежда се и се добавя към картофената смес. Полива се с маслиново масло и се разбърква.
10
Тестото се разточва тънко и с помощта на ринг се изрязват кръгчета. Ако е необходимо, се разточват и те. Във всяко кръгче се слага от плънката. Прегъва се и краищата се притискат с пръсти.
11
Баничките се пекат за 30 минути в загрята на 190°С фурна. От това количество излизат около 20 броя.

Подобни рецепти