Бадемов кейк с ревен и ванилово сорбе


Време за приготвяне
105 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 г
    ревен
  • 100 г
    краве масло
  • 200 г
    захар
  • 4 бр.
    яйца
  • 200 г
    бадемово брашно
  • 100 г
    брашно
  • 30 мл
    бадемов ликьор
  • 5 г
    бакпулвер
  • 100 г
    бадеми
  • 1 щипка
    сол
  • 5 бр.
    кардамон
  • 1 бр.
    портокал
  • 100 г
    пудра захар
  • 100 мл
    вода
  • 50 мл
    глюкоза
  • 200 г
    орехи
  • 300 г
    кисело мляко

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    В купа се разбиват маслото със 100 г от захарта. В отделен съд леко се разбиват яйцата и при непрекъснато бъркане с миксер се изсипват в купата с маслото и захарта.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Добавят се двата вида брашно, бакпулверът, бадемовият ликьор, щипка сол, счуканият кардамон и настърганата кора от ½ портокал. Ревенът се реже на пръчици с дължина 5 см.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В тава, постлана с хартия за печенe, се изипва 1/2 от получената смес. Отгоре се подрежда ревенът и се поръсва равномерно с пудра захар. Разпределя се останалата смес, подрежда се отново ревен, поръсва се с пудра захар и се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    В касерола се приготвя захарен сироп от водата и 100 г захар. Охлажда се и към него се добавят глюкозата, нарязаните орехи, останалата портокалова кора, киселото мляко и се разбърква добре.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Сместа се замразява в подходящ съд за 6 часа, като през два часа сорбето се разбърква с вилица.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Вече изпеченият кейк се поръсва с пудра захар, филирани бадеми и портокалова кора. Поднася се със сорбето.

Подобни рецепти