Баклава с орехи


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 пакета
    точени кори
  • 200 г
    краве масло
  • 800 г
    орехови ядки
  • 2 ч. л.
    канела
  • 860 г
    захар
  • 0.5 бр.
    лимон

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Орехите се смилат и се смесват с канелата и 60  г от захарта.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото се разтопява и с 2 с.л. от него се намазва дъното на тава с диаметър 40 см.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Поставя се една кора и се поръсва с масло, слага се втора кора и също се поръсва. Посипва се с част от плънката. Ако корите са по-големи и излизат извън тавата, излишното се изрязва и се слага върху плънката. Така се подрежда цялата баклава, като се завършва с две кори и се намазва хубаво с масло.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    С остър нож се нарязват малки ромбове и баклавата се пече в загрята на 130°С фурна за 1 час и 40 минути. Оставя се да се охлади добре.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалата захар се сипва в 1 л вода заедно с резен лимон и изстискания лимонов сок и се вари до пълното и разтваряне и леко сгъстяване. После резенът лимон се отстранява и с горещия сироп равномерно се залива баклавата.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Преди консумация трябва да престои поне 12 часа, за да се напои добре.

Подобни рецепти