Блокчета гранола


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 200 г
    овесени ядки
  • 100 г
    сушени кайсии
  • 20 г
    златни стафиди
  • 50 г
    слънчогледови или тиквени семки
  • 50 г
    орехи
  • 50 г
    печени лешници
  • 125 г
    мед
  • 50 г
    кафява захар
  • 40 г
    краве масло
  • 1 щипка
    сол
  • 1 с.л.
    сусам

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    В купа се смесват овесените ядки, слънчогледовите семки, едро накълцаните орехи и лешници, и сусамът. Слагат се в тава, покрита с хартия за печене, разпръскват се и се пекат около 10 минути в загрята на 180°С фурна, като от време на време се разбъркват.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Междувременно в малък съд се смесват медът, захарта, маслото и солта. Сместа се готви на слаб огън при непрекъснато бъркане до пълното разтваряне на захарта.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Запечените ядки се прехвърлят в затоплен керамичен съд, прибавят се нарязаните кайсии и стафиди, и сместа се залива с горещия сладък сироп. Бърка се бързо с дървена лъжица до хомогенна смес, която се сипва в тава с размери 28х20 см, покрита с хартия за печене.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    С мокри ръце или с точилка се заравнява и се притиска силно. Гранолата се пече около 20 минути в загрята на 150°С фурна. Изважда се от фурната, оставя се да се охлади, след което се изважда от тавата и се реже на блокчета (6–8 броя). Съхраняват се херметически затворени в хладилника, докато бъдат сервирани.

Подобни рецепти