Хърватия – Загорски щрукли


Време за приготвяне
80 мин
Трудност

категория
  • Тематични рецепти: Евро 2024

Съставки

Съставки за
 
Порции

за тестото
500 г
брашно
1 ч.л.
сол
1 бр.
яйца
2 с.л.
олио
1 с.л.
оцет
100 мл
хладка вода

за плънката
600 г
извара
100 г
меко масло
4 бр.
яйца
100 мл
заквасена сметана
1 щипка
сол
1 щипка
пипер

за намазване
сметана
настъргано сирене
сол
масло

Приготвяне

1
Брашното се пресява заедно със солта и в кладенче в средата се чуква едно яйце. Добавя се масло и се разбърква с вилица. Към тестото се изсипва постепенно малко хладка вода, смесена с оцет и се разбърква леко, докато всичко се хомогенизира. Тестото се омесва с ръце, докато стане гладко и еластично. Трябва да меко и леко лепкаво. Разделя се на три равни части, намазва се с масло и се покрива с кърпа. Оставя се да престоя поне 30 минути.
2
Плънката се приготвя като се смесват мекото масло с изварата, яйца, заквасена сметана, сол и черен пипер.
3
Върху набрашнен кухненски плот се слага една топка тесто, която се разточва така че да стане тънко. И се разтегля с длани. В случай, че се образуват по-дебели краища, трябва да с отстранят  с изрязване. Върху половината от разточения блат се поставя плънката. Навива се и се оформя с ръце с леко притискане. Разрязва се на две части и се поставя в намаслена тава. Трябва да се получат правоъгълници, чиито краища да са добре слепени, за да не излиза плънката. Останалото тесто се приготвя по същия начин.
4
Баницата се подрежда в тавата и се намазва със сместа от сметана, разбъркана с малко сол, поръсена с настъргано сирене и кубчета масло. Пече се за около 40 минути в предварително загряна на 200 градуса фурна. Сервира се леко охладена.

Подобни рецепти