Испания – Паеля


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Тематични рецепти: Евро 2024

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 бр.
обезкостени и без кожа пилешки гърди
500 г
сурови скариди
3 с.л.
зехтин
2 скилидки
чесън
1 бр.
зелена чушка
1 бр.
голяма червена пиперка
2 бр.
домати
150 г
замразен грах
500 г
ориз за паеля
1 л.
пилешки бульон
1 ч.л.
шафран
1 с.л.
сол
1 с.л.
черен пипер

Приготвяне

1
Скаридите се почистват. Пилешкото месо се нарязва на парчета.  Малко зехтин се загрява в подходящ съд. Нарязаният лък и чесън се запържват до омекване. Прибавят се парчетата пилешкото месо и се разбърква, след което се оставя да се запържи добре. След добавяне на почистените и нарязани чушки се готви за още 5 минути.
2
Пилешкият бульон се загрява. Доматите се нарязват, добавят се и се варят още 5 минути. След това се изсипва оризът и се долива 500 мл. гореща вода. Бульонът се прибавя и се разбърква хубаво. Котлонът се намалява след кипване и се оставя да къкри за 15 минути на слаб огън. Добавят се скаридите, грахта, шафрана със сол и черен пипер на вкус. Оставя се на котлона, докато течността се абсорбира. Съдът с паелята се покрива с голям капак и алуминиево фолио, за да се запари за 5-10 минути преди сервиране.
3
Паелята се сервира с малко накълцан пресен магданоз и поръсена с прясно изцеден лимонов сок. По желание могат да се добавят и сготвени миди с черупките.

Подобни рецепти