Крем „Сабайон“ с пенливо вино


recipes.details.information.totalcookingtime
15 recipes.timeunit
recipes.details.information.difficulty

recipes.categoryinfo
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

recipes.details.ingredients.title

recipes.details.ingredients.for
 
recipes.details.ingredients.servings

100 г
зърна от нар
4 бр.
жълтък
50 г
захар
50 мл
пенливо вино
3 с.л.
балсамов оцет
1 с.л.
нишесте
1 с.л.
нарязани шамфъстъци
0.5 с.л.
мед

recipes.details.steps.title

1
Балсамовият оцет се смесва с нишестето, меда и щипка сол, и се кипва на слаб огън. Дърпа се от огъня, прибавят се зърната от нар (заделят се няколко за украса), разбърква се и се оставя да почине.
2
Жълтъците се разбиват на пяна заедно със захарта. Сместа се слага в подходящ съд на водна баня, налива се пенливото вино и се готви в продължение на 5–8 минути или до сгъстяване, като се бърка непрекъснато с тел за разбиване.
3
В два огнеупорни съда се налива първо сместа с балсамовия оцет, нара и меда, и отгоре се сипва крема „Сабайон“.
4
Съдовете се слагат на най-горното ниво във фурната с включен горен реотан на максимална температура и десертът се запича около една минута или докато се зачерви.
5
Кремът се сервира поръсен с отделените зърна от нар и шамфъстъците.

recipes.details.similar