Портокалов крем с бял шоколад


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 бр.
портокал
1 бр.
лимон
2 бр.
яйца
100 г
захар
2 с.л.
царевично нишесте
150 мл
животинска сметана
150 мл
бял шоколад
50 мл
прясно мляко
0.5 ч.л.
желатин
50 г
замразени малини

Приготвяне

1
Кората  на портокалите се настъргва, а плодовете се изстискват. Лимонът също се изстисква.
2
Нишестето се разтваря в лимоновия сок. Прибавят се яйцата, настърганата портокалова кора, захарта и портокаловият сок и се разбърква добре до хомогенизиране. Кремът се готви на тих огън, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти, след което се оставя да се охлади.
3
Желатинът се накисва в малко от млякото и сe оставя да набъбне. Останалото мляко се загрява и в него се пуска натрошеният шоколад (50 г се отделят за декорация), като се бърка, докато се разтопи. Добавя се желатинът и се оставя да се охлади добре.
4
Сметаната се разбива и се сипва към шоколада на няколко пъти, като всеки път се разбива много добре и се внимава да не се пресече. Ако сместа е течна, се прибира в хладилник да се охлади и след това мусът отново се разбива с телена бъркалка.
5
Кремът се разбива с миксер и се разпределя в чаши. Отгоре се слага от муса и се охлажда за около 30 минути.
6
Шоколадът за декорацията се разтопява, сипва се върху силиконов килим и се оставя да се охлади. След това кремът се гарнира с него и с накълцаните замразени малини.

Подобни рецепти