Сърбия – Плескавица


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Тематични рецепти: Евро 2024

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
кайма смес
1 голяма глава
лук
1 щипка
сода бикарбонат
10 г
сол
100 мл
газирана вода
1 ч.л.
едър лют червен пипер
1 ч.л.
зелена люта чушка

Приготвяне

1
Каймата се слага в купа и се добавят 10 г сол, щипка сода бикарбонат и газирана вода, след което се омесва добре. Оставя се да престои в хладилник за 24 часа.
2
Лукът се нарязва на много ситно и се добавя към каймата. Добавя се лют червен пипер на люспи и каймата отново се омесва.
3
С намазнени ръце се откъсват парчета от каймата, оформят се големи кръгли кюфтета, които след това се смачкват. Плескавиците се подреждат в намазнена чиния и се оставят да постоят известно време.
4
Плескавиците се пекат върху добре загрята скара, намазана с малко сланина. Върху всяка плескавица се поставят и се притискат по няколко тънки кръгчета люта чушка. Щом придобие златистокафяв цвят, плескавицата се обръща. Пече се на скарата до готовност.

Подобни рецепти