Тирамису с портокали и боровинки


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
сирене „Маскарпоне”
5 бр.
жълтък
50 мл
прясно мляко
100 г
захар
1 бр.
ванилова захар
5 бр.
белтък
1 щипка
сол
100 г
бишкоти
150 мл
портокалов сок
50 мл
портокалов ликьор
20 г
натурално какао
7 бр.
пръчка канела
300 г
боровинки

Приготвяне

1
Жълтъците, захарта, ваниловата захар и млякото се разбиват на водна баня. Температурата на водата не трябва да надвишава 82 °С. Охлажда се до 50 °С и внимателно се смесва с маскарпонето.
2
Белтъците се разбиват на пяна като се добавя щипка сол. Когато кремът се охлади до 20 °С, внимателно се прибавят белтъците. Портокаловият сок се смесва с портокаловия ликьор. В тази смес се потапят бишкотите, начупват се на парчета (в зависимост от размера на чашките за сервиране) и се слагат в чашките.
3
Прибавя се маскарпонето и чашките се прибират в хладилник. Преди сервиране във всяка чашка се поставя канелена пръчица, поръсва се с какао, добавят се боровинките и се украсява с листенца прясна мента.

Подобни рецепти