Торта „Павлова“ с горски плодове и карамелен (тофи) сос


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Вегетариански ястия
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

65 мл
вода
240 г
захар
150 г
белтък
170 г
пудра захар
1.5 бр.
лимон
300 г
сирене „Маскарпоне”
300 г
крем сирене
400 мл
сметана
100 г
бял шоколад
200 г
кафява захар
30 г
краве масло
30 мл
портокалов ликьор
1 щипка
сол
500 г
горски плодове (ягоди, боровинки)
50 г
белен шамфъстък

Приготвяне

1
В касерола се смесват водата и захрата. Приготвя се захарен сироп, като се нагрява, докато температурата му не достигне 118 градуса. В миксер разбиваме белтъците и 120 г от пудрата захар на средни обороти. Захарният сироп се сипва на тънка струйка при непрекъснато разбиване на белтъците.
2
След като се разбият на твърд сняг се добавя настърганата кора от 1 лимон към тях и се изсипва в пош. Върху хартия за печене, поставена върху тава, се очертават размерите на желаната торта. С поша се изстисква целувчената смес в очертанията. Суши се във фурна на 90 градуса около 4 часа. След това целувчените блатове се охлаждат.
3
Белият шоколад се разтопява на водна баня. В подходяща купа се смесват маскарпонето, крема сиренето, половината сметана, останалата пудра захар и настърганата кора от половин лимон до получаването на хомогенен крем. Към него се добавя разтопеният бял шоколад и се разбърква добре.
4
В касерола се разтопяват кафявата захар и маслото. Прибавя се портокаловият ликьор, щипка сол и на тънка струйка при непрекъснато бъркане се налива останалата сметана. Готовият сос се охлажда.
5
Тортата се подрежда като се започва с целувчен блат, който се намазва с крема, подреждат се нарязаните вече плодове и шам-фъстъка. Така се редят четирите целувчени блатове и кремът. Накрая тортата се декорира с плодове и карамелен сос.

Подобни рецепти