Орехите се смилат и се смесват с канелата и 60 г от захарта.
2
Маслото се разтопява и с 2 с.л. от него се намазва дъното на тава с диаметър 40 см.
3
Поставя се една кора и се поръсва с масло, слага се втора кора и също се поръсва. Посипва се с част от плънката. Ако корите са по-големи и излизат извън тавата, излишното се изрязва и се слага върху плънката. Така се подрежда цялата баклава, като се завършва с две кори и се намазва хубаво с масло.
4
С остър нож се нарязват малки ромбове и баклавата се пече в загрята на 130°С фурна за 1 час и 40 минути. Оставя се да се охлади добре.
5
Останалата захар се сипва в 1 л вода заедно с резен лимон и изстискания лимонов сок и се вари до пълното и разтваряне и леко сгъстяване. После резенът лимон се отстранява и с горещия сироп равномерно се залива баклавата.
6
Преди консумация трябва да престои поне 12 часа, за да се напои добре.
Съставки
Съставки за
Порции
2 пакета
точени кори
200 г
краве масло
800 г
орехови ядки
2 ч. л.
канела
860 г
захар
0.5 бр.
лимон
Приготвяне
1
Орехите се смилат и се смесват с канелата и 60 г от захарта.
2
Маслото се разтопява и с 2 с.л. от него се намазва дъното на тава с диаметър 40 см.
3
Поставя се една кора и се поръсва с масло, слага се втора кора и също се поръсва. Посипва се с част от плънката. Ако корите са по-големи и излизат извън тавата, излишното се изрязва и се слага върху плънката. Така се подрежда цялата баклава, като се завършва с две кори и се намазва хубаво с масло.
4
С остър нож се нарязват малки ромбове и баклавата се пече в загрята на 130°С фурна за 1 час и 40 минути. Оставя се да се охлади добре.
5
Останалата захар се сипва в 1 л вода заедно с резен лимон и изстискания лимонов сок и се вари до пълното и разтваряне и леко сгъстяване. После резенът лимон се отстранява и с горещия сироп равномерно се залива баклавата.
6
Преди консумация трябва да престои поне 12 часа, за да се напои добре.