Черешов пай с домашен сладолед


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Вегетариански ястия
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

300 г
брашно
200 г
пудра захар
130 г
краве масло
1 бр.
яйце
500 г
череши
300 г
захар
5 г
черен пипер на зърна
50 мл
бадемов ликьор
10 г
ванилова захар
300 мл
вода
1 щипка
сол
0.5 бр.
лимон
1 бр.
портокал
2 стръка
мента
100 мл
сметана
100 мл
подсладено кондензирано мляко

Приготвяне

1
Брашното се разбърква със захарта, добавя се студеното масло, нарязано на кубчета, и се претрива с пръсти, така че да се получат трохи. Слага се жълтъкът и се претрива отново. След това се добавя белтъкът и се замесва твърдо тесто, което се увива във фолио за свежо съхранение. Тестото се прибира в хладилник за 30 минути.
2
Черешите и захарта се сипват в касерола, добавя се грубо счуканият черен пипер, налива се бадемовият ликьор, ваниловата захар и леко се разбърква. Наливат се около 300 мл вода (да ги покрие) и се овкусява с щипка сол, лимоновия сок, настърганата кора на портокала и ментата. Черешовото сладко се готви, докато се сгъсти. Оставя се да се охлади.
3
Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина от 5 милиметра. Разточеното тесто се прехвърля в намазнена форма за тарт, като се покриват и страните. Излишното тесто се изрязва и съхранява във хладилник.
4
Дъното се надупчва с вилица, покрива се с хартия за печене, отгоре се изсипва морска сол, така че да не се надува при печене тестото. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 20 минути. След това хартията за печене и тежестта се изваждат и кората се доизпича за 6 - 7 минути. Оставя се да се охлади.
5
Клонките мента се изваджат от черешовото сладко и 3/4 от него се изсипват върху охладената основа на пая. Останалото тесто се нарязва на ленти, които се подреждат на решетка отгоре. Паят се пече още 6 - 7 минути.
6
Течната сметана се разбива на твърд сняг, прибавят се кондензираното мляко и заделената и добре охладена 1/4 от черешовото сладко. Разбърква се добре. Пресипва се подходящ съд и се прибира в хладилник, докато стегне. Паят се поръсва с пудра захар и се сервира с топка сладолед.

Подобни рецепти