Десерт с кейк от моркови и чия


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

100 г
моркови
100 г
орехи
3 бр.
карамфил
30 г
брашно
1 пакетче
бакпулвер
2 бр.
яйца
80 г
захар
1 бр.
портокал
30 г
семена от чиа
300 г
крем сирене
80 г
мед
200 мл
готварска сметана
0.5 бр.
лимон

Приготвяне

1
Ядките се запичат на сух тиган и се смилат. Зърната карамфил се счукват в хаванче.
2
Към смлените ядки се прибавят брашното, пресято с бакпулвера, карамфилът и 1/3 от чиата.
3
Морковите и портокаловата кора се настъргват на ситно ренде и се смесват.
4
Яйцата се разбиват със захарта 5 минути до пухкава консистенция.
5
Настърганите моркови се прибавят към яйчената смес, слага се сместа с орехи и брашно, разбърква се леко и се прехвърля върху хартия за печене в малка кексова форма. Пече се около 30 минути на 180 °C.
6
Сметаната се разбива.
7
Крем сиренето се разбива с меда, чията, 20 мл сок от портокал и лимоновия сок. Внимателно се прибавя разбитата сметана. Полученият крем се сипва в сладкарски пош.
8
Охладеният кейк се реже на кубчета. На дъното на чаши се шприцова малко от крема, слагат се няколко кубчета кейк, допълва се с крем и се сервира.

Подобни рецепти