
Козуначена торта
Време за приготвяне
30 минТрудност
категория
- Десерти
- Вегетариански ястия
- accessibility.recipes.cookingstepКремът се приготвя, като заквасената сметана се разбърква със семенцата от разполовената шушулка ванилия, кондензираното мляко и наситнения босилек.
- accessibility.recipes.cookingstepПоловината от ягодите се режат на кубчета.
- accessibility.recipes.cookingstepКозунакът се реже на еднакви по дебелина филии.
- accessibility.recipes.cookingstepДъното и стените на форма за торта с диаметър 24 см и махащо се дъно се намазват с олио и се покриват с хартия за печене. Около 1/3 от козунака се подрежда на дъното на формата.
- accessibility.recipes.cookingstepОтгоре се слагат половината нарязани ягоди, а върху тях – 1/3 от крема. Следва ред козунак, останалите нарязани ягоди, крем, и така, докато свършат продуктите. Накрая се маже с крем, от който се заделя малка част за стените. Тортата се оставя в хладилник за 8 часа.
- accessibility.recipes.cookingstep
След това се освобождава от формата и стените се мажат със заделения крем. Украсява се с останалите ягоди, нарязани на парчета, по желание се гарнира с листенца босилек.
Съставки
Съставки за
Порции
- 800 гкозунак
- 500 гягоди
- 1.2 кгзаквасена сметана
- 1 бр.шушулка ванилия
- 1 бр.подсладено кондензирано мляко
- 2 стръкабосилек
Приготвяне
- accessibility.recipes.cookingstepКремът се приготвя, като заквасената сметана се разбърква със семенцата от разполовената шушулка ванилия, кондензираното мляко и наситнения босилек.
- accessibility.recipes.cookingstepПоловината от ягодите се режат на кубчета.
- accessibility.recipes.cookingstepКозунакът се реже на еднакви по дебелина филии.
- accessibility.recipes.cookingstepДъното и стените на форма за торта с диаметър 24 см и махащо се дъно се намазват с олио и се покриват с хартия за печене. Около 1/3 от козунака се подрежда на дъното на формата.
- accessibility.recipes.cookingstepОтгоре се слагат половината нарязани ягоди, а върху тях – 1/3 от крема. Следва ред козунак, останалите нарязани ягоди, крем, и така, докато свършат продуктите. Накрая се маже с крем, от който се заделя малка част за стените. Тортата се оставя в хладилник за 8 часа.
- accessibility.recipes.cookingstep
След това се освобождава от формата и стените се мажат със заделения крем. Украсява се с останалите ягоди, нарязани на парчета, по желание се гарнира с листенца босилек.