Козунак със стафиди и ядки


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

5 ч.ч.
брашно
3 бр.
яйца
0.75 ч.ч.
захар
150 мл
прясно мляко
150 мл
животинска сметана
160 мл
краве масло
21 г
жива мая
0.5 ч.л.
сол
0.5 ч.ч.
филирани бадеми
1 ч.ч.
бели стафиди
100 мл
тъмен ром
0.5 ч.л.
индийско орехче
2 броя
лимон
1 бр.
жълтък

Приготвяне

1
Стафидите се накисват в рома от предния ден. Бадемите се запичат на сух тиган. Маята се разтваря в малко топла вода с една щипка от захарта и се оставя да шупне.
2
В купа се смесват брашното, настърганата кора от 2 лимона, шупналата мая, разтопеното краве масло, затоплените прясно мляко и сметана, едно цяло яйце и два жълтъка, индийското орехче, захарта и солта.
3
Замесва се меко тесто, към което се прибавят отцедените от рома стафиди и запечените и охладени бадеми. Тестото се поставя в купа, покрива се с капак (фолио за свежо съхранение) и се оставя да втасва, докато удвои обема си.
4
Когато е готово, се разделя на две равни части. От всяка се оформят 3 дълги (50–60 см) фитила, които леко се усукват. После се сплитат три по три стегнато. Плитките се поставят във форми за терин с намокрена пергаментова хартия на дъното. Оставят се да втасат повторно. След това се намазват с разбит с малко вода жълтък и се поръсват с кристална захар.
5
Козунаците се пекат в загрята на 180°С фурна с вентилатор за 30 минути. След това температурата се намалява на 150°С с вентилатор и се допичат за още 20 минути.

Подобни рецепти