Маринован печен патладжан


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Предястия
  • Салати
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

3 бр.
патладжан
300 мл
бял винен оцет
600 мл
вода
1 с. л.
захар
4 скилидки
чесън

Приготвяне

1
Патладжаните се измиват, почистват се и се режат на резени с дебелина 0,5 см. Посоляват се добре и се оставят за половин час да отделят горчивия сок. Подсушават се и се слагат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се 15 минути от двете страни на 160 °C.
2
Междувременно се приготвя маринатата, като водата се смесва с оцета, захарта, сол и черен пипер, след което се кипва. Патладжаните се пускат във врящата смес, варят се около една минута, изваждат се и се отцеждат.
3
След като се охладят леко, се подреждат в измити и стерилизирани горещи буркани, като на всеки ред се поръсва чесън и магданоз (ситно нарязан) и се поливат с маслиново масло. Всеки ред се притиска добре с лъжица или с пръсти, за да излезе въздухът.
4
Бурканите се затварят плътно. Патладжаните могат да се консумират веднага или да се съхраняват на тъмно и хладно място.

Подобни рецепти