Маринована скумрия на грил със салата от миди и брускети


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Бургери, сандвичи и брускети
  • Вегетариански ястия
  • Да вечеряме заедно

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
скумрии (почистени)
1 кг
замразени миди
1 кг
сол
500 г
захар
2 с.л.
семена от резене
1 бр.
лимон
5 стръка
пресен естрагон
50 мл
анасонова напитка
2 глави
резене
50 мл
маслиново масло
300 г
микс маслини (каламата, зелени и черни)
300 г
чери домати
200 г
домати
1 с.л.
наситнен риган
5 стръка
магданоз
0.5 глава
чесън

Приготвяне

1
В подходящ съд се сипват захарта, солта, семената от резене, настъргана лимонова кора и естрагон. Разбъркват се и се сипва анасоновата напитка. Отново хубаво се разбърква.
2
Рибата се филетира, покрива се с получената смес и се оставя да се маринова за 1 час и 30 минути.
3
В тиган с маслиново масло се запържва ситно нарязана глава резене. Към нея се прибавят микса от маслини и мидите. Готвят за около 3-4 минути. Овкусяват се с магданоз, естрагон и риган. Добавят се чери доматите, нарязани на четвъртинки и сокът на 1/2 лимон. Разбъркват се и тигана се маха от огъня.
4
Мариновата скумрия се измива от солта, подсушава се и се грилова на намазнен грил тиган. Багетата се нарязва на брускети, поръсва се с маслиново масло и се грилова в същия тиган. Брускети се натриват с чесън.  
5
Доматите и другата глава резене се режат наситно, овкусявят се с маслиново масло, посоляват се и се разбъркват.
6
Брускетите се поръсват с доматената салца отгоре. Скумрията се сервира с брускетите и салатата от миди. Украсява се с кръгчета лук , краставици, копър и репички.

Подобни рецепти