Агнешки бут с билкови трохи


Време за приготвяне
210 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1.5 кг
    агнешко месо от бут
  • 150 г
    моркови
  • 200 г
    лук
  • 5 скилидки
    чесън
  • 10 стръка
    мащерка
  • 10 стръка
    розмарин
  • 1.5 връзка
    магданоз
  • 4 бр.
    дафинов лист
  • 8 бр.
    бахар на зърна
  • 10 бр.
    черен пипер на зърна
  • 500 мл
    бяло вино
  • 100 мл
    олио
  • 300 г
    галета
  • 100 г
    спанак
  • 0.5 връзка
    копър
  • 5 г
    сол
  • 2 бр.
    лимон
  • 50 мл
    бял винен оцет
  • 30 г
    шалот
  • 270 г
    краве масло
  • 1 с.л.
    сух естрагон
  • 20 бр.
    аспержи
  • 150 мл
    зеленчуков бульон

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото, морковите, лукът и чесънът се нарязват в подходяща тава. Добавят се 5 стръка мащерка, 5 стръка розмарин, 1 връзка наситнен магданоз (1 с. л. се отделя за соса), 4 дафинови листа, 7-8 зърна бахар, 10 зърна черен пипер. Сипват се виното и олиото. Завива се с фолио и се пече във фурна на 180 градуса за 3 часа.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Галетата (или стар хляб), спанакът, ½ връзка копър, ½ връзка магданоз, 5 стръка мащерка, 5 стръка розмарин, 5 г сол и кората от 1 лимон се смилат в блендер.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Готовото агнешко се намазва с горчица и се поръсва с така приготвените билкови трохи от всички страни. Пече се за още десет минути без фолио.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Приготвя се сосът „Бяло масло“. Виненият оцет, наситненият шалот и естрагонът се смесват. Сместа се редуцира, докато намали обема си три пъти, изсипва се в друга касерола, постепенно се добавят 250 г масло, нарязано на кубчета, до получаване на хомогенна смес. Подправя се със сол и отделената 1 с. л. наситнен магданоз.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Аспержите се почистват, долният им край се отстранява. Слагат се в тиган и се налива зеленчуковият бульон. Готви се до редуциране на бульона. В същия тиган се добавят 20 г масло и кората от другия лимон. Овкусява се със сол и черен пипер.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Сервира се като в чиния първо се сипва от соса, а след това се редуват аспержи и агнешко, нарязано на филийки. Декорира се с печена червена люта чушка.

Подобни рецепти