Агнешки бут с билкови трохи


Време за приготвяне
210 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.5 кг
агнешко месо от бут
150 г
моркови
200 г
лук
5 скилидки
чесън
10 стръка
мащерка
10 стръка
розмарин
1.5 връзка
магданоз
4 бр.
дафинов лист
8 бр.
бахар на зърна
10 бр.
черен пипер на зърна
500 мл
бяло вино
100 мл
олио
300 г
галета
100 г
спанак
0.5 връзка
копър
5 г
сол
2 бр.
лимон
50 мл
бял винен оцет
30 г
шалот
270 г
краве масло
1 с.л.
сух естрагон
20 бр.
аспержи
150 мл
зеленчуков бульон

Приготвяне

1
Месото, морковите, лукът и чесънът се нарязват в подходяща тава. Добавят се 5 стръка мащерка, 5 стръка розмарин, 1 връзка наситнен магданоз (1 с. л. се отделя за соса), 4 дафинови листа, 7-8 зърна бахар, 10 зърна черен пипер. Сипват се виното и олиото. Завива се с фолио и се пече във фурна на 180 градуса за 3 часа.
2
Галетата (или стар хляб), спанакът, ½ връзка копър, ½ връзка магданоз, 5 стръка мащерка, 5 стръка розмарин, 5 г сол и кората от 1 лимон се смилат в блендер.
3
Готовото агнешко се намазва с горчица и се поръсва с така приготвените билкови трохи от всички страни. Пече се за още десет минути без фолио.
4
Приготвя се сосът „Бяло масло“. Виненият оцет, наситненият шалот и естрагонът се смесват. Сместа се редуцира, докато намали обема си три пъти, изсипва се в друга касерола, постепенно се добавят 250 г масло, нарязано на кубчета, до получаване на хомогенна смес. Подправя се със сол и отделената 1 с. л. наситнен магданоз.
5
Аспержите се почистват, долният им край се отстранява. Слагат се в тиган и се налива зеленчуковият бульон. Готви се до редуциране на бульона. В същия тиган се добавят 20 г масло и кората от другия лимон. Овкусява се със сол и черен пипер.
6
Сервира се като в чиния първо се сипва от соса, а след това се редуват аспержи и агнешко, нарязано на филийки. Декорира се с печена червена люта чушка.

Подобни рецепти