Агнешки бургер с чедър, гуакамоле, чътни от домат, печени батати и ментов сос


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Бургери, сандвичи и брускети
  • Да вечеряме заедно

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    агнешко месо от плешка
  • 6 скилидки
    чесън
  • 2 стръка
    розмарин
  • 2 г
    смлян кимион
  • 2 ч.л.
    едро чили
  • 1 глава
    червен лук
  • 300 г
    захар
  • 500 мл
    вода
  • 4 бр.
    звезден анасон
  • 100 мл
    оцет
  • 500 г
    чери домати
  • 3 стръка
    пресен лук
  • 2 бр.
    батати
  • 1 с.л.
    сол
  • 1 с.л.
    сминдух
  • 1 с.л.
    червен пипер
  • 1 с.л.
    кориандър
  • 1 с.л.
    пушен червен пипер
  • 60 мл
    маслиново масло
  • 2 бр.
    авокадо
  • 1 бр.
    домат
  • 0.5 връзка
    магданоз
  • 1 връзка
    мента
  • 1 бр.
    лимон
  • 300 г
    майонеза
  • 50 г
    горчица
  • 300 г
    кисело мляко
  • 0.5 бр.
    настъргана лимонова кора
  • 50 г
    краве масло
  • 4 бр.
    питка
  • 4 бр.
    сирене „Чедър“

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Агнешкото месо се накълцва със сатър или остър нож, докато стане на кайма. Посолява се и се овкусява с 2 скилидки чесън, розмарин, 2 г кимион и 2 г едро чили. Каймата се омесва добре и се оставя в хладилник да почине за 30 минути.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В касерола се запържва леко наситнена ½ глава червен лук и 2 скилидки чесън. Овкусява се с 1 ч. л. едро чили и щипка сол. Добавя се захарта, като се изчаква леко да се карамелизира. Сипва се водата, подправя се със звездовидния анасон и оцета. След като течността се редуцира наполовина, се добавят нарязаните на половинки  чери домати. Чътнито се готви до сгъстяване (с консистенцията на сладко). Накрая се добавят 2 стръка наситнен пресен лук и се оставя да се охлади.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Бататите се разрязват на дълги ивици. Сминдухът, червеният пипер, кориандърът, пушеният червен пипер и 1 с. л. сол се смесват. Сладките картофи се овкусяват с 50 мл маслиново масло и полученият микс от подправки. Пекът се в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Приготвя се гуакамоле, като в купа се намачква обеленото и без костилка авокадо. Овкусява се с лимонов сок и сол. Добавят се нарязаните на кубчета домати, наситнена 1/2 глава червен лук, пресен лук, чесън, магданоз и 3 листа мента. Разбърква се добре. Подправя се с 1 ч. л. едро чили и 10 мл маслиново масло. В подходящ съд се пасират листа мента с горчица, кисело мляко и сол. Към пасиранта смес се добавя майонезата, кората от лимон и се разбърква с лъжица.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Оформят се кюфтета от агнешата кайма, които се пекат на предварително загрят грил тиган първо от едната страна, а когато се обърнат, върху всяко кюфте се поставя слайс от чедъра. Свалят се от грила и се пекат в предварително намазаните с масло питки за бургер.
  6. accessibility.recipes.cookingstep

    Бургерът се аранжира както следва: питка, гуакамоле, агнешкото кюфте с чедъра, доматеното чътни и капачето на питката. Сервират се с печения батат и ментовия сос.


Подобни рецепти