Агнешки бургер с чедър, гуакамоле, чътни от домат, печени батати и ментов сос


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Бургери, сандвичи и брускети
  • Да вечеряме заедно

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
агнешко месо от плешка
6 скилидки
чесън
2 стръка
розмарин
2 г
смлян кимион
2 ч.л.
едро чили
1 глава
червен лук
300 г
захар
500 мл
вода
4 бр.
звезден анасон
100 мл
оцет
500 г
чери домати
3 стръка
пресен лук
2 бр.
батати
1 с.л.
сол
1 с.л.
сминдух
1 с.л.
червен пипер
1 с.л.
кориандър
1 с.л.
пушен червен пипер
60 мл
маслиново масло
2 бр.
авокадо
1 бр.
домат
0.5 връзка
магданоз
1 връзка
мента
1 бр.
лимон
300 г
майонеза
50 г
горчица
300 г
кисело мляко
0.5 бр.
настъргана лимонова кора
50 г
краве масло
4 бр.
питка
4 бр.
сирене „Чедър“

Приготвяне

1
Агнешкото месо се накълцва със сатър или остър нож, докато стане на кайма. Посолява се и се овкусява с 2 скилидки чесън, розмарин, 2 г кимион и 2 г едро чили. Каймата се омесва добре и се оставя в хладилник да почине за 30 минути.
2
В касерола се запържва леко наситнена ½ глава червен лук и 2 скилидки чесън. Овкусява се с 1 ч. л. едро чили и щипка сол. Добавя се захарта, като се изчаква леко да се карамелизира. Сипва се водата, подправя се със звездовидния анасон и оцета. След като течността се редуцира наполовина, се добавят нарязаните на половинки  чери домати. Чътнито се готви до сгъстяване (с консистенцията на сладко). Накрая се добавят 2 стръка наситнен пресен лук и се оставя да се охлади.
3
Бататите се разрязват на дълги ивици. Сминдухът, червеният пипер, кориандърът, пушеният червен пипер и 1 с. л. сол се смесват. Сладките картофи се овкусяват с 50 мл маслиново масло и полученият микс от подправки. Пекът се в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.
4
Приготвя се гуакамоле, като в купа се намачква обеленото и без костилка авокадо. Овкусява се с лимонов сок и сол. Добавят се нарязаните на кубчета домати, наситнена 1/2 глава червен лук, пресен лук, чесън, магданоз и 3 листа мента. Разбърква се добре. Подправя се с 1 ч. л. едро чили и 10 мл маслиново масло. В подходящ съд се пасират листа мента с горчица, кисело мляко и сол. Към пасиранта смес се добавя майонезата, кората от лимон и се разбърква с лъжица.
5
Оформят се кюфтета от агнешата кайма, които се пекат на предварително загрят грил тиган първо от едната страна, а когато се обърнат, върху всяко кюфте се поставя слайс от чедъра. Свалят се от грила и се пекат в предварително намазаните с масло питки за бургер.
6

Бургерът се аранжира както следва: питка, гуакамоле, агнешкото кюфте с чедъра, доматеното чътни и капачето на питката. Сервират се с печения батат и ментовия сос.


Подобни рецепти