Морковена торта с глазура


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

200 г
брашно
1 щипка
сол
1 ч.л.
сода за хляб
1.5 ч.л.
бакпулвер
1 ч.л.
канела
1 ч.л.
смлян кардамон
3 бр.
яйца
150 г
кафява захар
200 мл
олио
1 бр.
портокал
50 мл
прясно мляко
100 г
печени орехи
250 г
моркови
500 г
крем сирене
150 г
краве масло
0.5 бр.
лимон
120 г
пудра захар

Приготвяне

1
Брашното, солта, содата, бакпулверът и подправките се смесват.
2
В друг съд се слагат яйцата и захарта и се разбиват с миксер, докато сместа стане кремообразна. Постепенно, при непрекъснато биене, се прибавя олиото. Сместа се бие още 1 минута.
3
В купата с яйцата се прибавят сокът и настърганата кора от портокала, след това се слага брашното с подправките и ако е необходимо, малко прясно мляко (около 50 мл), като разбиването продължава на най-ниската степен или с телена бъркалка. Накрая се сипват смлените орехи и морковите, и всички продукти се разбъркват добре.
4
Сместа се прехвърля във форма с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене. Пече се в загрята на 180°С фурна около 30 минути.
5
Когато блатът е готов, след кратко охлаждане, се разрязва на две и се оставя да се охлади напълно. При необходимост блатовете се заравняват.
6
Маслото (на стайна температура) се разбива, добавя се пудрата захар и се разбива добре. Крем сиренето се прибавя към маслената смес и се разбъркват. Накрая се прибавят сокът и настърганата кора от лимона и всички състваки се разбъркват отново.
7
Върху подходяща чиния се поставя единият блат, намазва се с крем и се покрива с другия блат. С останалия крем се покрива цялата торта. Украсява се по желание , охлажда се добре и се поднася.

Подобни рецепти