Обърната бананова торта


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

100 г
кафява захар
160 г
краве масло
4 бр.
зелени банани
0.5 бр.
лимон
2 бр.
яйца
180 г
захар
1 пакетче
ванилова захар
220 г
брашно
5 г
бакпулвер
1 щипка
сол
300 мл
кисело мляко
0.5 ч.л.
канела на прах

Приготвяне

1
80 г от маслото и кафявата захар за карамела се загряват на котлона, докато се разтопят, след което се прибавя канелата.
2
Дъното на тава с размери 30х20 см се покрива с хартия за печене и в нея се излива карамелът. Бананите се режат наполовина по дължина, поливат се с лимоновия сок и се подреждат в тавата.
3

Яйцата се разбиват на пяна със захарта, след което се прибавят ваниловата захар, останалото разтопено масло и киселото мляко.

Постепенно се сипва брашното, предварително пресято с бакпулвера и солта. Сместа се излива върху бананите и тортата се пече в загрята на 180°С фурна около 35 минути.

4
Оставя се да се охлади за около 20 минути, след което се обръща върху подходяща чиния.

Подобни рецепти