Пълнозърнеста содена питка


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 ч.ч.
    пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.ч.
    бяло брашно
  • 1 ч.л.
    сода за хляб
  • 2 с.л.
    лимонов сок
  • 1 с.л.
    мед
  • 1 ч.л.
    сол
  • 1 с.л.
    сусам
  • 20 мл
    маслиново масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    В купа се смесват пълнозърнестото и бялото брашно, солта, медът, лимоновият сок и содата за хляб. С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто върху набрашнен плот. Ако е необходимо, се долива още малко вода.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се поставя в чиста купа, намазана с маслиново масло, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине 15 минути. Разделя се на две части – една голяма и една малка. От голямата се оформя топка, а от малката два фитила. Те се усукват, така че да се получи плитка. След това се прехлупват още веднъж и отново се усукват.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Плитката се увива около голямата тестена топка в тавата. Питката се намазва с маслиново масло, поръсва се със сусам, а в средата с помощта на нож се оформя кръст. Пече се в загрята на 180 °C фурна, с вентилатор за около 35 минути.

Подобни рецепти