Пълнозърнеста содена питка


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 ч.ч.
пълнозърнесто брашно
1 ч.ч.
бяло брашно
1 ч.л.
сода за хляб
2 с.л.
лимонов сок
1 с.л.
мед
1 ч.л.
сол
1 с.л.
сусам
20 мл
маслиново масло

Приготвяне

1
В купа се смесват пълнозърнестото и бялото брашно, солта, медът, лимоновият сок и содата за хляб. С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто върху набрашнен плот. Ако е необходимо, се долива още малко вода.
2
Тестото се поставя в чиста купа, намазана с маслиново масло, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине 15 минути. Разделя се на две части – една голяма и една малка. От голямата се оформя топка, а от малката два фитила. Те се усукват, така че да се получи плитка. След това се прехлупват още веднъж и отново се усукват.
3
Плитката се увива около голямата тестена топка в тавата. Питката се намазва с маслиново масло, поръсва се със сусам, а в средата с помощта на нож се оформя кръст. Пече се в загрята на 180 °C фурна, с вентилатор за около 35 минути.

Подобни рецепти