Безглутенова лазаня с тиквички


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Пица, паста и хляб

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 300 г
    консерва риба тон (филе)
  • 400 г
    тиквички
  • 50 мл
    маслиново масло
  • 3 скилидки
    чесън
  • 800 г
    домати
  • 50 г
    зелени маслини (без костилки)
  • 1 с. л.
    каперси
  • 200 мл
    готварска сметана
  • 1 с. л.
    наситнена мащерка
  • 2 с. л.
    наситнен босилек
  • 300 г
    сирене „Моцарела“

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Тиквичките се почистват и се нарязват на дълги тънки ленти. Посоляват се леко и се оставят за 20 минути, за да се отцедят. Изплакват се със студена вода и отново се отцеждат, като се притискат леко между дланите.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Смачканият чесън се слага в тиган с 2 с. л. сгорещено маслиново масло и се запържва за кратко.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Веднага щом отдели аромата си, се прибавят нарязаните на шайби домати и се задушават 5 минути, докато се образува сос. Прибавят се нарязаните маслини, каперсите, рибните филета, накъсани на дребно, и всичко се задушава още 2 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Дърпа се от огъня, овкусява се със сол, черен пипер, мащерка, босилек и се разбърква добре.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Тава (25х25 см) се намазнява с останалото маслиново масло и на дъното се сипва малко от доматения сос. Една четвърт от тиквичките се подреждат успоредно една до друга, върху тях се налива 1/3 от доматения сос и се разпределя 1/3 от настърганата моцарела. Процедурата се повтаря в същия ред още два пъти, като накрая се завършва с тиквички.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Лазанята се залива със сметаната и се пече в загрята на 200 °С фурна за 30–35 минути. Оставя се да почине за 10 минути, нарязва се и се поднася.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Вместо със сметана лазанята може да се полее със сос „Бешамел“ и да се поръси с настърган пармезан.

Подобни рецепти