Пай с орехи и боровинки


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 200 г
    брашно
  • 1 щипка
    сол
  • 1 с. л.
    пудра захар
  • 140 г
    краве масло
  • 1 бр.
    жълтък
  • 3 бр.
    яйца
  • 60 г
    кафява захар
  • 1 ч. л.
    ванилов екстракт
  • 120 г
    кленов сироп
  • 150 г
    орехи
  • 100 г
    боровинки

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното се смесва със солта, пудрата захар, 100 г нарязано масло и жълтъка.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Замесва се меко тесто, като при необходимост се добавя малко студена вода. Тестото се увива във фолио за свежо съхранение и се слага в хладилник за половин час.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    После се разточва на тънка кора върху набрашнен плот. Прехвърля се в намазнена форма с диаметър 24 см, така че да покрива и стените.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Покрива се с пергаментова хартия и се пече в загрята на 180°С фурна около 15 минути. Оставя се да се охлади.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Смесват се яйцата и захарта, прибавят се кленовият сироп, останалото разтопено масло и ваниловият екстракт. Слагат се орехите (ядките се нарязват на половина или на едро) и нарязаните на половина боровинки. Сместа се разпределя върху блата, заравнява се и се пече във фурната на 180°С около 35 минути.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Сладкишът се сервира охладен.

Подобни рецепти