Пай с орехи и боровинки


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

200 г
брашно
1 щипка
сол
1 с. л.
пудра захар
140 г
краве масло
1 бр.
жълтък
3 бр.
яйца
60 г
кафява захар
1 ч. л.
ванилов екстракт
120 г
кленов сироп
150 г
орехи
100 г
боровинки

Приготвяне

1
Брашното се смесва със солта, пудрата захар, 100 г нарязано масло и жълтъка.
2
Замесва се меко тесто, като при необходимост се добавя малко студена вода. Тестото се увива във фолио за свежо съхранение и се слага в хладилник за половин час.
3
После се разточва на тънка кора върху набрашнен плот. Прехвърля се в намазнена форма с диаметър 24 см, така че да покрива и стените.
4
Покрива се с пергаментова хартия и се пече в загрята на 180°С фурна около 15 минути. Оставя се да се охлади.
5
Смесват се яйцата и захарта, прибавят се кленовият сироп, останалото разтопено масло и ваниловият екстракт. Слагат се орехите (ядките се нарязват на половина или на едро) и нарязаните на половина боровинки. Сместа се разпределя върху блата, заравнява се и се пече във фурната на 180°С около 35 минути.
6
Сладкишът се сервира охладен.

Подобни рецепти