Полша – Пироги


Време за приготвяне
104 мин
Трудност

категория
  • Тематични рецепти: Евро 2024

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 бр.
картофи
0.5 ч.ч.
настъргано сирене
1 връзка
див лук
2 скилидки
чесън
черен пипер
морска сол
2 ч.ч.
пресято брашно
1 ч.л.
сол
1 бр.
яйце
0.5 ч.ч.
заквасена сметана
0.5 ч.ч.
меко масло
2 бр.
лук
1 ч.л.
кимион
0.5 ч.л.
индийско орехче
1 връзка
магданоз
червен пипер за поръсване

Приготвяне

1
Картофите за обелват и нарязват. Сваряват се за около 25 минути, след което се отцеждат и намачкват на пюре. Оставят се настрана, за да се охладят. Настърганото сирене, скълцания див лук и чесън се смесват и получената смес се овкусява със сол и черен пипер. От места се оформят 24 топчета с големината на орех, които се поставят в хладилник.
2
Брашното и солта се смесват, яйцето се разбива заедно със заквасената сметана и половината от маслото в отделен съд и след това се смесват с брашното. Замесва се гладко тесто, което се увива във фолио и се оставя да почине за 1 час.
3
Тестото се разточва с дебелина 3 мм и с помощта на чаша се оформят кръгчета с диаметър 8 см. Във всяко се слагат орехи със сирене и се притискат в краищата като пликче, като трябва леко да се намажат с вода, за да прилепнат по-лесно.
4
Получените пироги се сваряват във вряща подсолена вода в голяма тенджера за около 7-8 минути, като трябва да изплават на повърхността. След това веднага се вадят и се пускат в студена вода.
5
В останалото масло се сотира лукът, кимионът и индийското орехче и се подправят със сол и черен пипер. Котлонът се усилва и се добавят пирогите, оставени да се отцедят. Запържват се за около 3 минути до лек загар. При сервиране се поръсват с магданоз и се поднасят със заквасена сметана и червен пипер.

Подобни рецепти