Салата от печен праз с бекон


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Салати

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 стръка
праз
100 г
бекон на ленти
60 г
печени белени ядки (лешници)
1 скилидка
чесън
0.5 бр.
лимон
5 с.л.
маслиново масло
на вкус
Сол и черен пипер

Приготвяне

1
Празът се почиства и се реже на парчета с дължина от 2–3 см. Подреждат се в тава изправени, заливат се с 2 с.л. маслиново масло и се поръсват със сол и черен пипер.
2
Пекат се 25 минути в загрята на 180 °C с вентилатор. Беконът се реже на едро и се запържва в 1 с.л. маслиново масло. След като стане хрупкав, се добавя накълцаният чесън и след минута се изваждат от съда. В него се налива останалото маслиново масло, прибавят се настърганата кора и сокът от лимон и се готвят минута-две.
3
Празът се подрежда в чиния, поръсва се с накълцаните ядки, бекона и със соса от тигана.

Подобни рецепти