Шарлота с круши


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 8 бр.
    круши
  • 200 г
    кафява захар
  • 140 г
    краве масло
  • 40 мл
    тъмен ром
  • 3 с. л.
    лимонов сок
  • 400 г
    млечни хлебчета
  • 160 мл
    готварска сметана
  • 1 ч. л.
    канела
  • 100 мл
    сладкарска сметана
  • 50 г
    шоколад

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Крушите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на лодки. Слагат се в 40 г от сгорещеното масло, поръсват се с 150 г от кафявата захар и се налива лимоновият сок. Оставят се леко да се карамелизират и се фламбират с рома.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Хлебчетата се нарязват на филии с дебелина около 1 см, като крайчетата се запазват. Приготвя се смес от станалото масло, останалата кафява захар и канелата (за намазване). С нея се намазва едната страна на филийките. Слагат се плътно по дъното на форми за брюле с намазаната страна надолу. Облепват се и стените, като филийките трябва да се подават 2 см над формите.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Изсипват се карамелизираните круши, като се притискат с пръсти, за да се уплътнят. Върху тях се слагат крачетата от хлебчетата, така че да се получи нещо като капаче. Върху всяко се налива готварска сметана.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Десертът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор около 30 минути. Оставя се да се охлади леко и се поднася с разбитата сладкарска сметана и настърган шоколад.

Подобни рецепти