Шарлота с круши


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

8 бр.
круши
200 г
кафява захар
140 г
краве масло
40 мл
тъмен ром
3 с. л.
лимонов сок
400 г
млечни хлебчета
160 мл
готварска сметана
1 ч. л.
канела
100 мл
сладкарска сметана
50 г
шоколад

Приготвяне

1
Крушите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на лодки. Слагат се в 40 г от сгорещеното масло, поръсват се с 150 г от кафявата захар и се налива лимоновият сок. Оставят се леко да се карамелизират и се фламбират с рома.
2
Хлебчетата се нарязват на филии с дебелина около 1 см, като крайчетата се запазват. Приготвя се смес от станалото масло, останалата кафява захар и канелата (за намазване). С нея се намазва едната страна на филийките. Слагат се плътно по дъното на форми за брюле с намазаната страна надолу. Облепват се и стените, като филийките трябва да се подават 2 см над формите.
3
Изсипват се карамелизираните круши, като се притискат с пръсти, за да се уплътнят. Върху тях се слагат крачетата от хлебчетата, така че да се получи нещо като капаче. Върху всяко се налива готварска сметана.
4
Десертът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор около 30 минути. Оставя се да се охлади леко и се поднася с разбитата сладкарска сметана и настърган шоколад.

Подобни рецепти