
Шарлота с круши
Време за приготвяне
60 минТрудност
категория
- Десерти
- Вегетариански ястия
Съставки за
Порции
- 8 бр.круши
- 200 гкафява захар
- 140 гкраве масло
- 40 млтъмен ром
- 3 с. л.лимонов сок
- 400 гмлечни хлебчета
- 160 млготварска сметана
- 1 ч. л.канела
- 100 млсладкарска сметана
- 50 гшоколад
Съставки
Съставки за
Порции
- 8 бр.круши
- 200 гкафява захар
- 140 гкраве масло
- 40 млтъмен ром
- 3 с. л.лимонов сок
- 400 гмлечни хлебчета
- 160 млготварска сметана
- 1 ч. л.канела
- 100 млсладкарска сметана
- 50 гшоколад
Приготвяне
- accessibility.recipes.cookingstepКрушите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на лодки. Слагат се в 40 г от сгорещеното масло, поръсват се с 150 г от кафявата захар и се налива лимоновият сок. Оставят се леко да се карамелизират и се фламбират с рома.
- accessibility.recipes.cookingstepХлебчетата се нарязват на филии с дебелина около 1 см, като крайчетата се запазват. Приготвя се смес от станалото масло, останалата кафява захар и канелата (за намазване). С нея се намазва едната страна на филийките. Слагат се плътно по дъното на форми за брюле с намазаната страна надолу. Облепват се и стените, като филийките трябва да се подават 2 см над формите.
- accessibility.recipes.cookingstepИзсипват се карамелизираните круши, като се притискат с пръсти, за да се уплътнят. Върху тях се слагат крачетата от хлебчетата, така че да се получи нещо като капаче. Върху всяко се налива готварска сметана.
- accessibility.recipes.cookingstepДесертът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор около 30 минути. Оставя се да се охлади леко и се поднася с разбитата сладкарска сметана и настърган шоколад.